Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI

Awatar użytkownika
Spawacz
Klub Chlora
Posty: 368
Rejestracja: 27 lut 2018, 13:27
Lokalizacja: zach-pom

Re: Zacieranie zbóż na zimno drożdżami KOJI

Post autor: Spawacz » 07 wrz 2019, 18:18

:palacz: Jakoś sceptycznie jestem nastawiony do tych małych chinskich drożdży. :bezradny: Dla porownania metoda tradycyjna ta upierdliwa enzymatyczna u mnie 318ml etanolu na 1 kg zboża. Jak juz sie uda to prosze napisać jak wyszło ,tylko bez sciemy :paluszkiem: ze 12.5$ to nie wydatek psu w :moon

Awatar użytkownika
Spawacz
Klub Chlora
Posty: 368
Rejestracja: 27 lut 2018, 13:27
Lokalizacja: zach-pom

Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI

Post autor: Spawacz » 07 wrz 2019, 19:38

50 -80 gr na kg mąki :icon_abaras: :palacz: . Zakladam ze śruta 60gr na 1kg to 600gr na 45l zacieru :2smiech no to juz sie opłaca jak nic :wyśmiewacz:

Awatar użytkownika
radom1987
Posty: 24
Rejestracja: 13 gru 2018, 20:12
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki

Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI

Post autor: radom1987 » 07 wrz 2019, 21:17

Panowie a czy pszenżyto można zacierać tymi drożdżami??

Awatar użytkownika
Siara76
Moderator
Posty: 313
Rejestracja: 27 lut 2018, 19:12

Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI

Post autor: Siara76 » 07 wrz 2019, 21:35

radom1987 pisze:
07 wrz 2019, 21:17
Panowie a czy pszenżyto można zacierać tymi drożdżami??
Tak

Awatar użytkownika
wawaldek11
Posty: 245
Rejestracja: 09 mar 2018, 22:28

Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI

Post autor: wawaldek11 » 07 wrz 2019, 22:02

Wygląda na to, że każdą skrobię przerabiają.

Awatar użytkownika
radom1987
Posty: 24
Rejestracja: 13 gru 2018, 20:12
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki

Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI

Post autor: radom1987 » 07 wrz 2019, 22:45

To Doktorku działaj z drożdżami i informuj o postępach :cwaniak:

Awatar użytkownika
Spawacz
Klub Chlora
Posty: 368
Rejestracja: 27 lut 2018, 13:27
Lokalizacja: zach-pom

Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI

Post autor: Spawacz » 08 wrz 2019, 11:01

:okok: teraz wyglada to sensownie. Czekamy na opisy z wynikami . Proporcje woda do zboża. Czas pracy. Ilośc etanolu z kg. I ogolne walory smakowe urobku.

Awatar użytkownika
radius
Posty: 31
Rejestracja: 09 mar 2018, 22:33

Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI

Post autor: radius » 09 wrz 2019, 11:53

Nie chwaląc się ( :papa: ) to ja pierwszy kupiłem te grzybki i zrobiłem na nich nastaw, na mące pszennej :icon_cooking:
Wszystko opisałem na sąsiednim forum, więc zapraszam do lektury - https://alkohole-domowe.com/forum/koji- ... 19055.html
Dla leniwców skopiuję tylko jeden post z wynikami "zacierania";
Koledzy, pełen sukces :zabawa Ale po kolei.
Nastaw destylowałem w zbiorniku z płaszczem więc nie klarowałem go w ogóle. Był mętny ale rzadki. Na dnie fermentora pozostało ok. 1,5 litra osadu drożdżowo mącznego;
Destylowałem na swoim "puzonie", z bardzo minimalnym refluksem i uzyskałem 5 litrów destylatu o mocy 46%, co daje w przeliczeniu prawie 2,4 litra spirytusu 96%. Wydajność z 1 kg mąki wyniosła więc ok. 400 ml spirytusu. Uwzględniając pozostałość w fermentorze oraz to, że zakończyłem destylację gdy na termometrze temperatura par wynosiła 98°C, mogę śmiało przyjąć, że rzeczywista wyniosła ok. 410 ml :okok:
Jestem bardzo zadowolony z wyniku i pracy tych drożdży :oklasky: Bez wysiłku i kłopotów z zacieraniem na gorąco można przerabiać skrobię na alkohol tyle, że trzeba mieć trochę cierpliwości gdyż pracują trochę dłużej niż typowe drożdże do zacierów zbożowych.
Mi się jednak nigdzie nie spieszy... :kawa: :hura:
Kolejne "zacieranie" na zimno przeprowadzę na skrobi ziemniaczanej, gdyż jestem ciekaw jak poradzą sobie te drożdże z czystą skrobią a przede wszystkim smaku wódki z niej uzyskanej :alki:
Pozdrowionka :bierle
Na ewentualne pytania, chętnie odpowiem :baseball:

Awatar użytkownika
Siara76
Moderator
Posty: 313
Rejestracja: 27 lut 2018, 19:12

Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI

Post autor: Siara76 » 09 wrz 2019, 11:59

Radius :oklasky: Ty ja czekam na drożdże i zobaczymy co i jak :daumenhoh

Awatar użytkownika
Siara76
Moderator
Posty: 313
Rejestracja: 27 lut 2018, 19:12

Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI

Post autor: Siara76 » 24 wrz 2019, 14:04

Witam i mi przyjechały drożdże i tak podgrzałem wodę do 45°c i zalałem nią pszenicę 10kg+ 2 kg słodu jęczmiennego. Po zamieszaniu wszystkiego temperatura spadła do 35°c i sruu 100gr kojido beczki. Po około pół godziny widoczny już ruch w nastawie! Z uwagi na fakt iż już jesień i chłodne noce okryłem beczkę kufajką co by dłużej temperaturę trzymało. Zobaczymy co dalej?!

Awatar użytkownika
Siara76
Moderator
Posty: 313
Rejestracja: 27 lut 2018, 19:12

Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI

Post autor: Siara76 » 25 wrz 2019, 8:44

Witam dzisiaj po około dobie w beczce 25°c i szaleństwo praca wre nastaw w.smaku lekko wytrawny więc chyba wszystko ok

Awatar użytkownika
Spawacz
Klub Chlora
Posty: 368
Rejestracja: 27 lut 2018, 13:27
Lokalizacja: zach-pom

Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI

Post autor: Spawacz » 25 wrz 2019, 11:16

Gdyby jakąś akcja się zawiązała na import to chętnie się na paczkę dopisze. :cwaniak: Może mój sceptycyzm nie ma uzasadnienia :icon_abaras: może warto dać im szanse :okok:

Awatar użytkownika
Siara76
Moderator
Posty: 313
Rejestracja: 27 lut 2018, 19:12

Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI

Post autor: Siara76 » 26 wrz 2019, 13:35

Witam kolejny dzień pracy drożdży koji temp nastawu spadła do 18°c praca z lekka spowolniła więc włożyłem grzałkę i wracają do pracy!

Awatar użytkownika
Taj_pan
Moderator
Posty: 114
Rejestracja: 01 mar 2018, 21:56
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI

Post autor: Taj_pan » 26 wrz 2019, 20:42

Czyli jak widać temperatura ma znaczenie. Z tego co do tej pory przeczytałem widzę, że sprawa jest dość interesująca i rozwojowa. Na razie będę śledził efekty Waszej działalności, bo sam jeszcze nie dam rady.

Awatar użytkownika
radom1987
Posty: 24
Rejestracja: 13 gru 2018, 20:12
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki

Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI

Post autor: radom1987 » 30 wrz 2019, 20:58

Panie Siara jakieś nowe info co do Koji??

Awatar użytkownika
Siara76
Moderator
Posty: 313
Rejestracja: 27 lut 2018, 19:12

Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI

Post autor: Siara76 » 14 paź 2019, 12:38

No i myślę że już koniec pracy nastaw zaczął sie klarować blg nie mierzyłem :icon_whistle wiem wiem ale ja tak mam :bezradny: . Dzisiaj poszły do kotła zobaczymy co z tego wyjdzie chodzi mi bardziej o ustalenie czy sobie poradziły i jak w trudnych warunkach ,bo w garażu temperatura jak na zewnątrz.
Więc o walorach smakowych nic nie będę pisał bo będzie z tego surówka :icon_abaras: o ile coś będzie napiszę po gotowaniu....

Awatar użytkownika
Siara76
Moderator
Posty: 313
Rejestracja: 27 lut 2018, 19:12

Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI

Post autor: Siara76 » 14 paź 2019, 14:30

I tak z 10kg śruty z pszenicy +2kg słodu nastaw ok 45l po gotowaniu wyszło trochę ponad 7 L surówki o mocy 50% . Nie mogłem się oprzeć i na język troszkę :mniam: liznołem i nie czuć różnicy pomiędzy zacieranym a nastawem na koji!
Tak więc do roboty Panie i Panowie :okok:

Awatar użytkownika
zalobik
Klub Chlora
Posty: 191
Rejestracja: 20 mar 2018, 6:12

Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI

Post autor: zalobik » 28 paź 2019, 12:58

Spawacz pisze:
25 wrz 2019, 11:16
Gdyby jakąś akcja się zawiązała na import to chętnie się na paczkę dopisze
Ja także kilca bym przytulił :cwaniak:
"Teoretycznie, nie ma różnicy między teorią a praktyką, ale w praktyce jest" Y.B

Awatar użytkownika
wawaldek11
Posty: 245
Rejestracja: 09 mar 2018, 22:28

Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI

Post autor: wawaldek11 » 28 paź 2019, 13:27

Mam 400g próżniowo popakowane. Do lata raczej nie będę zacierał. Tylko pożyczka :cwaniak: :2smiech

Awatar użytkownika
zalobik
Klub Chlora
Posty: 191
Rejestracja: 20 mar 2018, 6:12

Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI

Post autor: zalobik » 28 paź 2019, 17:21

Jak są chętni na KOJI to dawać, zajmę się sprowadzeniem.
1. 1kg - zalobik
"Teoretycznie, nie ma różnicy między teorią a praktyką, ale w praktyce jest" Y.B

ODPOWIEDZ
kuchnie warszawa opinie