Sosnówka

Awatar użytkownika
doctore
Moderator Globalny
Posty: 323
Rejestracja: 05 mar 2018, 12:20
Lokalizacja: 3 city

Sosnówka

Post autor: doctore » 03 cze 2019, 13:33

Może nie jest jeszcze za późno ale przy szukaniu przepisu na czereśniówkę natknąłem się na ten przepis.

Składniki:
- 2 szklanki młodych pędów sosnowych
- 50 dag cukru
- 2 szklanki przegotowanej wody
- 1 litr spirytusu

Młode, świeżo zerwane pędy sosnowe włożyć do słoja, przesypując cukrem. Słój zakryć gazą i odstawić w ciepłe, nasłonecznione miejsce na 2-3 tygodnie. Kiedy cukier zupełnie rozpuści się, połączyć wytworzony syrop z gorącą wodą i odstawić na kilka dni.
Następnie przefiltrować przez bibułę filtracyjną i wymieszać ze spirytusem. Rozlać do butelek i dobrze zakorkować.
Wynieść na pół roku do piwnicy.

ODPOWIEDZ
kuchnie warszawa opinie