Przepis na rum

Awatar użytkownika
ziutek128
Posty: 22
Rejestracja: 15 mar 2018, 20:16

Przepis na rum

Post autor: ziutek128 » 18 mar 2018, 22:03

Witam, poproszę o najlepszy, najznakomitszy i SPRAWDZONY przepis na rum. Mam melasę, cukier jak trzeba to dokupię.
pozdrawiam, ziutek128

Awatar użytkownika
masterpaw2
Posty: 15
Rejestracja: 09 mar 2018, 21:52

Re: Przepis na rum

Post autor: masterpaw2 » 20 mar 2018, 23:17

Przepis zamieszczony przez kol. Radiusa, na czarnym. Robiłem w/g tego przepisu, z tym, nie dawałem węgla, a klarowałem grawitacyjnie po zlaniu znad osadu. Poniżej link do tematu.
2 kg melasy trzcinowej
4 kg cukru trzcinowego
25 litrów wody

Melasę i cukier rozpuścić w 5 litrach gorącej wody. Dopełnić do 25 litrów zimnej wody.
Dodać do nastawu saszetkę węgla aktywnego w płynie, w celu absorbcji zanieczyszczeń wytwarzanych przez drożdże podczas procesu fermentacji.
Gdy temperatura nastawu osiągnie 25-28*C, dodać drożdże Rum Turbo . Drożdże najlepiej pracują w temperaturze 22-28*C.
Nie używać rurki fermentacyjnej!
Po zakończonej fermentacji dodać do nastawu środek klarujący Turbo Klar.
Destylować najpóźniej po 24 godzinach nawet jeżeli nastaw jest jeszcze trochę mętny.
Dla rumu idealna moc destylatu to 84-88%. Resztę przeznaczyć do kolejnej destylacji.
Rozcieńczyć destylat do 45% i odstawić na co najmniej jeden miesiąc.
https://alkohole-domowe.com/forum/domow ... t5558.html

Awatar użytkownika
defacto
Posty: 57
Rejestracja: 06 mar 2018, 4:52
Lokalizacja: Śląsk

Re: Przepis na rum

Post autor: defacto » 21 mar 2018, 6:37

:witaj:
Zawsze kręcił mnie rumik.
Czy może to być takie cóś?

https://www.organical.pl/pl/p/Melasa-tr ... 874164fc14

Apropo-defacto..
Słyszałem, że zapaszek podczas fermentu nie teges wychodzi.
Prawda li to?

Awatar użytkownika
radius
Posty: 27
Rejestracja: 09 mar 2018, 22:33

Re: Przepis na rum

Post autor: radius » 21 mar 2018, 7:19


Awatar użytkownika
masterpaw2
Posty: 15
Rejestracja: 09 mar 2018, 21:52

Re: Przepis na rum

Post autor: masterpaw2 » 21 mar 2018, 12:02

defacto pisze:
21 mar 2018, 6:37
Słyszałem, że zapaszek podczas fermentu nie teges wychodzi.
Prawda li to?
Zależy co kto lubi, w/g mnie zapach bardzo ładny. Co do melasy zaproponowanej przez radius'a, polecam. Właśnie ją przerabiam :daumenhoh

Awatar użytkownika
ziutek128
Posty: 22
Rejestracja: 15 mar 2018, 20:16

Re: Przepis na rum

Post autor: ziutek128 » 21 mar 2018, 13:22

masterpaw2 pisze:
20 mar 2018, 23:17
Przepis zamieszczony przez kol. Radiusa, na czarnym. Robiłem w/g tego przepisu, z tym, nie dawałem węgla, a klarowałem grawitacyjnie po zlaniu znad osadu. Poniżej link do tematu.
2 kg melasy trzcinowej
4 kg cukru trzcinowego
25 litrów wody
Destylować najpóźniej po 24 godzinach nawet jeżeli nastaw jest jeszcze trochę mętny.
Dla rumu idealna moc destylatu to 84-88%. Resztę przeznaczyć do kolejnej destylacji.
Rozcieńczyć destylat do 45% i odstawić na co najmniej jeden miesiąc.
https://alkohole-domowe.com/forum/domow ... t5558.html
Po co ten turbo klar? Dlaczego nie moze klarowac sie grawitacyjnie?
Dlaczego destylowac po 24h?

Awatar użytkownika
marian
Posty: 40
Rejestracja: 11 mar 2018, 7:27

Re: Przepis na rum

Post autor: marian » 21 mar 2018, 14:43

Jeśli mastaw ma słaby procent, to trzeba jak najszybciej destylować aby nie zakazić jakimś świństwem. Jeśli nastaw ma 12% i więcej, spokojnie może kilka dni postać i się sklarować (ja zalecam klarowanie grawitacyjne).

Awatar użytkownika
masterpaw2
Posty: 15
Rejestracja: 09 mar 2018, 21:52

Re: Przepis na rum

Post autor: masterpaw2 » 21 mar 2018, 23:13

ziutek128, wszak pisałem, że osobiście nie używałem, żadnych turbo klarów, a jeno grawitacja zrobiła co trzeba.
Dziś trafiłem na cukier trzcinowy w kaflu 2,99/500g, warto dodać do melasy w celu zwiększenia wydajności, gdyż ona sama zawiera około 40/50% cukrów fermentowalnych.

Awatar użytkownika
wawaldek11
Posty: 85
Rejestracja: 09 mar 2018, 22:28

Re: Przepis na rum

Post autor: wawaldek11 » 22 maja 2018, 18:47

Żeby trochę tchnąć optymizmu w serca rumiarzy powiem, że jest światełko nadziei ma surowiec na rum ;)
Jeszcze nie znam szczegółów, a zwłaszcza ceny i składu, bo to jakiś syrop. Mam otrzymać próbki (poprosiłem bezczelnie o dwa wiadra :mrgreen: ) i zobaczymy co to jest.

Awatar użytkownika
zalobik
Klub Chlora
Posty: 129
Rejestracja: 20 mar 2018, 6:12

Re: Przepis na rum

Post autor: zalobik » 22 maja 2018, 21:09

Tylko nie każ zbyt długo czekać, bo ja już postanowiłem. Będzie rum i się za składnikami rozglądam. Pozdrawiam
"Teoretycznie, nie ma różnicy między teorią a praktyką, ale w praktyce jest" Y.B

Awatar użytkownika
kamilpl82
Posty: 330
Rejestracja: 01 mar 2018, 15:22
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Przepis na rum

Post autor: kamilpl82 » 25 maja 2018, 19:35

Także jestem zainteresowany gdyż moją melasę od Manowara kurier rozdupcył :angry7
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

Awatar użytkownika
wawaldek11
Posty: 85
Rejestracja: 09 mar 2018, 22:28

Re: Przepis na rum

Post autor: wawaldek11 » 25 maja 2018, 22:20

A ile było w przesyłce? Składałeś reklamację?

Awatar użytkownika
kamilpl82
Posty: 330
Rejestracja: 01 mar 2018, 15:22
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Przepis na rum

Post autor: kamilpl82 » 26 maja 2018, 8:40

Wiadro teraz nie kojarzę jakie duże ale chyba 25kg, a przesyłkę ubezpieczyłem na 500zł i po dość długim czasie z przeszkodami kasę odzyskałem.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

Awatar użytkownika
wawaldek11
Posty: 85
Rejestracja: 09 mar 2018, 22:28

Re: Przepis na rum

Post autor: wawaldek11 » 26 maja 2018, 10:38

No to miałeś farta :cwaniak:
W takim razie mogę odstąpić wiadro za 250 :cwaniak: :2smiech

Awatar użytkownika
kamilpl82
Posty: 330
Rejestracja: 01 mar 2018, 15:22
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Przepis na rum

Post autor: kamilpl82 » 26 maja 2018, 10:44

Zazwyczaj staram się ubezpieczać wszystkie przesyłki, na minimum 500 zł, nawet jak są to 4próbki po 200ml, bo przesyłki ubezpieczone idą na sortowni przez sorter ręczny a nie ubezpieczone przez automat, a człowiek na końcu lini najzwyczajniej w świecie wrzuca je do kontenera jakby to były śmieci.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

Awatar użytkownika
zalobik
Klub Chlora
Posty: 129
Rejestracja: 20 mar 2018, 6:12

Re: Przepis na rum

Post autor: zalobik » 25 sty 2019, 10:04

Jako że pierwsze próbki świeżych destylatów melasowych trafiły do kilku odbiorców, to proszę o kilka słów o tych hmm.. wyrobach. Dwa destylaty są bardzo młode około miesiąca, jeden ma 4 m-ce.
Próbki są trzy i każda na bazie tego samego wsadu tj. tylko melasa z wodą na 25 blg bez dundru, drożdze Cobra rum, blg końcowe 9-10. Fermentacja ok 10 dni, klarowanie grawitacyjne. Odpęd w kotle z płaszczem na aabratku, pusta rura z miedzią, do 99 na kotle.
Jedna z próbek jest robiona na raz, dwie na dwa. Szczegóły drugiej destylacji podam jak zbiorę informację, która próbka jest w Waszej ocenie najlepsza lub jak najmniej huj....wa :lach . Czekam na opinie.
Pozdrawiam
"Teoretycznie, nie ma różnicy między teorią a praktyką, ale w praktyce jest" Y.B

EdwardBiade
Posty: 2
Rejestracja: 20 mar 2019, 7:09
Lokalizacja: Zimbabwe
Kontakt:

Przepis na rum

Post autor: EdwardBiade » 24 mar 2019, 19:37

Witam
Piłem jakiś czas temu to cudo. I ponoć to nie była nalewka, tylko przegoniona młoda sosenka.
Przepyszna przepysznoЕ›Д‡, a nie mam kontaktu z twГіrcД…. Trunek pochodziЕ‚ z Podlasia.
Ma ktoЕ› moЕјe przepis?

pozdrawiam

Roman

Awatar użytkownika
wawaldek11
Posty: 85
Rejestracja: 09 mar 2018, 22:28

Re: Przepis na rum

Post autor: wawaldek11 » 25 mar 2019, 0:52

Edward - czy ty nie jesteś Henry? Bo wejścia masz podobne :icon_notcool:
Do :ban:

radom1987
Posty: 3
Rejestracja: 13 gru 2018, 20:12
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki

Re: Przepis na rum

Post autor: radom1987 » 15 kwie 2019, 18:01

Witam szanowne grono Rumiarzy :witaj:
Przymierzam się do zrobienia pierwszego nastawu w życiu na rum. Po przejrzeniu kilku forum i przeczytaniu kilkunastu przepisów mam mętlik w głowie. Chciałbym poprosić was o poradę, mianowicie w sieci znalazłem taki filmik z przepisem
https://youtu.be/bhDR7tiO0Qs
I chciałbym wiedzieć co wprawieni rumiarze sądzą o tym przepisie??

Awatar użytkownika
wawaldek11
Posty: 85
Rejestracja: 09 mar 2018, 22:28

Re: Przepis na rum

Post autor: wawaldek11 » 15 kwie 2019, 18:19

Przepis wydaje się w miarę poprawny.
Melasa plus cukier trzcinowy - też tak zaczynałem.
Żeby Ci coś doradzić napisz jakie masz czy chcesz kupić surowce, ile chcesz nastawić (na filmiku autor błędnie nazywał zacierem), jaki masz sprzęt do destylacji i warunki lokalowe do fermentacji?

ODPOWIEDZ
kuchnie warszawa opinie