Moje piwerko

Awatar użytkownika
kamilpl82
Posty: 353
Rejestracja: 01 mar 2018, 15:22
Lokalizacja: Wielkopolska

Moje piwerko

Post autor: kamilpl82 » 24 maja 2019, 21:30

Na pierwszy ogień poszedł Porter angielski 13 BLG - zestaw ze słodów ale że wydawało mnie się za małe blg bo lubię piwerka słodowe zrobiłem po swojemu czyli dodatkowo oprócz
Strzegom słód pale ale - 4,4 kg,
- Strzegom słód karmelowy 300 - 0,4 kg,
- Słód czekoladowy ciemny 0,1 kg,
- Słód jęczmień prażony 0,1 kg
- Chmiel angielski Challenger (chmiel goryczkowy) - 30 g
- Chmiel Fuggle (aromatyczny) - 30g co daje owe 13BLG
Dodałem dodatkowo 1,7kg ekstraktu słodowego jęczmiennego.
Ostatnio zmieniony 24 maja 2019, 21:39 przez kamilpl82, łącznie zmieniany 1 raz.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

luqs
Posty: 16
Rejestracja: 09 mar 2018, 22:16

Re: Moje piwerko

Post autor: luqs » 24 maja 2019, 21:35

:oklasky: Początki są najgorsze :daumenhoh
Pierwsze pytanie 13blg w ilu litrach?
wykorzystałeś aż słodu pale ale - 24,4 kg czy to literówka? :icon_abaras:

Awatar użytkownika
kamilpl82
Posty: 353
Rejestracja: 01 mar 2018, 15:22
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Moje piwerko

Post autor: kamilpl82 » 24 maja 2019, 21:39

Już poprawione, w sumie wyszło 20l, 15Blg
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

luqs
Posty: 16
Rejestracja: 09 mar 2018, 22:16

Re: Moje piwerko

Post autor: luqs » 24 maja 2019, 21:51

Kurcze nie pamiętam ile mi wyszło blg z 5,5kg słodu. Ale jeśli uważasz, że za małe blg, to:
- Ile wody wykorzystałeś do zacierania?
- Ile litrów do wysładzania i jaką miała temperaturę?
- Ile miałeś litrów brzeczki przed gotowaniem chmielu?
- Wysładzałeś wodę lejąc bezpośrednio w młóto czy lałeś na jakiś talerzyk ewentualnie sito?

Awatar użytkownika
kamilpl82
Posty: 353
Rejestracja: 01 mar 2018, 15:22
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Moje piwerko

Post autor: kamilpl82 » 24 maja 2019, 22:23

- Do zacierania wstawiłem 20l wody
-do wysładzania dałem 5l wody o temperaturze 80 stopni
-nie wiem nie sprawdzałem
-lałem wodę na sito z zestawu.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

luqs
Posty: 16
Rejestracja: 09 mar 2018, 22:16

Re: Moje piwerko

Post autor: luqs » 24 maja 2019, 22:47

Czyli podobnie użyłeś wody do zacierania jak ja, ja wlewam 3,5-4l na kg
W internetach piszą, żeby stosować wodę około 72 stopni bo podobno wyższa wypłukuje taniny i inne ustrojstwa:) ale piszą także, że wystarczy ciepła z kranu dla pewności osobiście wysładzam wodą o temperaturze 60+, ale wydaje mi się, że lepiej by było jakbyś do wysładzania użył większej ilości wody tak około 10l( jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi).
A zacierałeś jednotemperaturowo? czy w 2 krokach?
Ja po zacieraniu stosuje jeszcze Masout czyli podgrzewam młóto max do 77-78 stopni i trzymam tak 10 minut nie jest to obowiązkowe ale nikt też nie twierdzi, że nie pomaga:)
Natomiast w trakcie zacierania tak do 30 minut zamieszam łychą z 2-3 razy wyczytałem, że pomaga to w uzyskaniu lepszego BLG skutków ubocznych nie zaobserwowałem a więc będę mieszał:)
Najważniejsze jednak jest jak ześrutowany jest słód im drobniej tym lepiej ale większe możliwości zapchania pompki, mało klarownej brzeczki itp zdarzeń, ale zawsze możesz zastosować dodatkowe sito o mniejszych oczkach:)

Awatar użytkownika
kamilpl82
Posty: 353
Rejestracja: 01 mar 2018, 15:22
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Moje piwerko

Post autor: kamilpl82 » 25 maja 2019, 10:23

Ja robiłem według przepisu z sklepu w którym kupiłem słody, tylko proporcje wody zmieniłem delikatnie.
Słody wsypujemy do 15l wody o temperaturze 69oC (wsypujemy: pale ale, słody karmelowe i ciemne wsypujemy na 10-15 min przed końcem zacierania (po negatywnej próbie jodowej).

Przerwy:
- zacieranie jedno-temperaturowe przez 60 min. utrzymujemy zacier w temeperaturze 67-68oC,

- następnie podgrzanie do 78oC,

- następnie wysładzanie w 10l wody o temperaturze 80oC.

Chmielenie 60 min.:

- w pierwszej minucie gotowania - 30g chmielu Challenger,

- w 40-tej minucie - 15g chmielu Fuggle,

- w 50-tej minucie - 15g chmielu Fuggle.

Studzenie do temperatury poniżej 30oC, zadanie drożdży.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

luqs
Posty: 16
Rejestracja: 09 mar 2018, 22:16

Re: Moje piwerko

Post autor: luqs » 27 maja 2019, 17:04

Przepis wydaje się raczej ok, A więc niskiej wydajności możesz szukać albo w za grubo zmielonym słodzie albo w za małym wysłodzeniu:)
Może jeszcze ktoś bardziej doświadczony doda coś od siebie:)

Awatar użytkownika
kamilpl82
Posty: 353
Rejestracja: 01 mar 2018, 15:22
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Moje piwerko

Post autor: kamilpl82 » 27 maja 2019, 19:31

Nie rozumiem, czemu twierdzisz że wydajność jest niska :icon_abaras: spójrz w przepis.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

Awatar użytkownika
kamilpl82
Posty: 353
Rejestracja: 01 mar 2018, 15:22
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Moje piwerko

Post autor: kamilpl82 » 02 cze 2019, 16:39

Wczorajszy pomiar wskazywał 5BLG nie zlewałem na cichą bo niby nie trzeba za tydzień butelkujemy i refermentacja.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

Awatar użytkownika
kamilpl82
Posty: 353
Rejestracja: 01 mar 2018, 15:22
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Moje piwerko

Post autor: kamilpl82 » 09 cze 2019, 11:43

Druga warka tym razem Pszeniczne Hefe-Weizen 12 BLG skład:
- Strzegom słód jasny pilzneński - 1,8kg
- Strzegom słód pszeniczny - 2,6kg
- Chmiel Spalt Spalter - 20g
- Chmiel Perle (DE) - granulat 20g
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

luqs
Posty: 16
Rejestracja: 09 mar 2018, 22:16

Re: Moje piwerko

Post autor: luqs » 11 cze 2019, 8:14

kamilpl82 pisze:
27 maja 2019, 19:31
Nie rozumiem, czemu twierdzisz że wydajność jest niska :icon_abaras: spójrz w przepis.
Bo ja na 22L mam podobną wydajność a dodatkowo dodałeś ekstrakt gdzie:
1. Na 18 l. piwa o gęstości początkowej 13 Blg. potrzeba 3,4 kg ekstraktu z WES'a
2. Na 24 l. piwa o gęstości początkowej 13,5 Blg. potrzeba 4,6 kg ekstraktu z WES'a
3. Na 26,5 l. piwa o gęstości początkowej 10 Blg. potrzeba 3,4 kg ekstraktu z Wes'a
Zresztą po 2 warce już jest według mnie zdecydowanie lepiej:) :daumenhoh

Awatar użytkownika
kamilpl82
Posty: 353
Rejestracja: 01 mar 2018, 15:22
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Moje piwerko

Post autor: kamilpl82 » 11 cze 2019, 15:08

Tylko z tego słodu można było wyciągnąć max 13BLG a z ekstraktem uzyskałem 15BLG, w drugim przepisie uzysk jest12BLG przy 20 litrach mi wyszło 15BLG przy 16 , litrach bo za mocno gotowałem i za dużo odparowało.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

luqs
Posty: 16
Rejestracja: 09 mar 2018, 22:16

Re: Moje piwerko

Post autor: luqs » 12 cze 2019, 10:23

kamilpl82 pisze:
11 cze 2019, 15:08
Tylko z tego słodu można było wyciągnąć max 13BLG a z ekstraktem uzyskałem 15BLG, w drugim przepisie uzysk jest12BLG przy 20 litrach mi wyszło 15BLG przy 16 , litrach bo za mocno gotowałem i za dużo odparowało.
A ja zrozumiałem, że uzyskałeś 13blg a tu było 15 :okok: mój błąd :okok:

Awatar użytkownika
kamilpl82
Posty: 353
Rejestracja: 01 mar 2018, 15:22
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Moje piwerko

Post autor: kamilpl82 » 29 cze 2019, 17:37

Warka numer 3 Piwo domowe polskie Jasne Pełne 12Blg - zestaw ze słodów

Skład:

- polski słód pilzneński - 4 kg
- słód monachijski typ I - 1kg
- chmiel goryczkowy Marynka, granulat T90 - 30g
- chmiel aromatyczny Lubelski, granulat T90 - 30g
Kolejny raz za ostro gotowałem i odparowałem za dużo zamiast 20litrów o BLG 12 wyszło 15litrów o BLG16
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

ODPOWIEDZ
kuchnie warszawa opinie